Elżbieta Grzelak
Gospodarstwo agroturystyczne „Szumiąca”
Szumiąca 21
66-300 Międzyrzecz
Tel. 95 741 38 14; 601 985 928
2 pokoje 2 osobowe
2 pokoje 3 osobowe
1 pokój 4 osobowy
1 pokój wieloosobowy
Do gospodarstwa można przyjeżdżać przez cały rok, również w okresie świątecznym.
Miejsce to jest prawdziwym rajem dla miłośników przyrody, grzybiarzy, wędkarzy, uprawiających nordic walking, miłośników „polowań” z aparatem fotograficznym, spacerowiczów i rowerzystów. Ze względu na przebiegający w pobliżu szlak kajakowy
i przyzagrodowe pole namiotowe – jest to świetne miejsce dla kajakarzy, dobrze będą się tutaj czuły osoby starsze, również goście z niemowlętami i małymi dziećmi, myśliwi.
Na terenie gospodarstwa jest wydzielone miejsce na ognisko, grill, piec do suszenia grzybów, wyznaczone miejsce do parkowania. Teren wokół gospodarstwa jest bardzo rozległy dlatego miłośnicy gry w piłkę nożną i siatkową znajdą dla siebie dużo miejsca.
Gospodarstwo przystosowane jest dla osób niepełnosprawnych. Istnieje możliwość przyjazdu ze zwierzętami, indywidualnego przygotowania posiłków, wyżywienia
w gospodarstwie, wędkowania, jazdy konnej, wypożyczenia rowerów, kajaków, uczestnictwa w pracach gospodarskich i polowych, organizacji imprez okolicznościowych, wycieczek rowerowych, spływów kajakowych, nordic walking, grzybobrania.
Specjalnością gospodyni jest tradycyjna polska kuchnia oparta na naturalnych surowcach a przede wszystkim potrawy z grzybów leśnych i ryb; pyszne ciasta i rozgrzewające naleweczki.
Gospodarstwo umiejscowione jest we wsi Szumiąca. Ogromnym atutem położenia jest sąsiedztwo lasu i rzeki Paklica (kilka metrów) oraz pobliskich jezior, stawów rybnych, cisza i czyste powietrze. Pozwala to na niecodzienny wypoczynek na łonie natury.
W konkursie pn.: Najładniejsze gospodarstwo agroturystyczne województwa lubuskiego, organizowanym przez Lubuski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Kalsku,
w 2014 roku gospodarstwo zajęło I miejsce, w konkursie pn.: Najpiękniejsze gospodarstwo agroturystyczne województwa lubuskiego serwujące najsmaczniejsze potrawy regionu w 2016 roku zostało wyróżnione.